ΓΡΑΜΜΕΝΗ 2011

ΓΡΑΜΜΕΝΗ 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Σάββατο

ΕΚΤΑΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ


         
Εισήγηση του Προέδρου της                                  Τοπικής Κοινότητας Γραμμένης         
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ε. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ
Προς το Τοπικό Συμβούλιο Γραμμένης


Σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19:30 πραγματοποιήθηκε έκτακτο τοπικό συμβούλιο με θέμα «Δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή Μαγδάρα». Παρόντες ήταν οι τοπικοί σύμβουλοι Ντούμας Γεώργιος και Κυριόπουλος Κ. Νικόλαος. Ο πρόεδρος της κοινότητας έκανε την ακόλουθη εισήγηση και ζήτησε όπως γίνει δεκτή και να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου, η οποία έγινε δεκτή ομόφωνα.
Ως πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γραμμένης αναφέρω την αντίθετη θέση μου σχετικά με τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή Μαγδαρα καθώς αυτόματα υποβαθμίζει το περιβάλλον της περιοχής, έχοντας άμεσες επιπτώσεις στην μελλοντική υγεία των κατοίκων της κοινότητάς μας.
Να σκεφτούμε πως σε απόσταση 500 μέτρων από το χώρο δημιουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. βρίσκεται η Τοπική Κοινότητα Τριλόφου και μόλις στα 200 μέτρα η πηγή πόσιμου νερού της κοινότητας Τριλόφου. Επιπλέον τα στραγγίσματα από τον Χ.Υ.Τ.Α. θα ρυπαίνουν και τους υδροφόρους ορίζοντες της κοινότητάς μας. Αρχικά ελλοχεύει ο κίνδυνος ρύπανσης του πόσιμου νερού, καθιστώντας το νερό ακατάλληλο για πόση, άρα και την κοινότητα ακατάλληλη για κατοίκηση. Επιπροσθέτως υποβαθμίζεται η ποιότητα των νερών που προορίζονται για άρδευση υποβαθμίζοντας  κατά συνέπεια τα γεωργικά-κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγουμε.
Όσον αφορά τη ρύπανση των εδαφών σχετίζεται άμεσα με την πραγματοποίηση ή μη γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Όπως προείπα για το νερό έτσι και το ρυπασμένο έδαφος είναι ακατάλληλο για την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υποβαθμίζοντάς την ποιότητά τους, αλλά θέτει ισχυρά και αναπάντητα ερωτήματα για την κατάσταση της υγιεινής των. Θα είναι καλά προς κατανάλωση; Μήπως έχουν υπολείμματα που προέρχονται από τον Χ.Υ.Τ.Α.; Σας επισημαίνω ότι η κοινότητά μας είναι αγροτική και οι κλάδοι της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι οι κύριοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης στην περιοχή όπου πρόκειται να γίνει ο Χ.Υ.Τ.Α. 77 στρέμματα το 2001 και 8 στρέμματα το 2010 έχουν χαρακτηρισθεί ως αναδασωτέα και με πληροφορίες από το Δασαρχείο Σπερχειάδας δεν πρόκειται να γίνει της άρση της απόφασης.
Τέλος ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις του ίδιου του Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή δεν έχει αναφερθεί κανένας στην ρύπανση που θα προκαλέσουν τα ίδια τα απορριμματοφόρα πρωτίστως στην κοινότητά μας, αλλά και στις Τοπικές Κοινότητες Καστριού και Τριλόφου, καθώς μιλάμε για ένα μεγάλο αριθμό οχημάτων, τα οποία θα διέρχονται καθημερινά και  μην ξεχνάμε ότι θα μεταφέρουν ρύπους. Παράλληλα δεν έχει συνυπολογίσει κανείς την ατμοσφαιρική ρύπανση που θα προκαλέσουν τα απορριμματοφόρα λόγω καυσαερίων, την ηχορύπανση, αλλά και τις δυσάρεστες οσμές που θα κάνουν ακόμη δυσκολότερη τη διαβίωση των κατοίκων και των τριών κοινοτήτων και ειδικά της κοινότητάς μας.
Έτσι θα εξασφαλίσουμε καλύτερο βιοτικό επίπεδο; Αυτό είναι καλύτερες συνθήκες ζωής και υγείας; Με αυτό τον τρόπο διώχνουν τους κατοίκους των τριών τοπικών κοινοτήτων μια ώρα γρηγορότερα, δημιουργώντας έρημα χωριά. Για όλους του παραπάνω λόγους είμαι κάθετα αντίθετος στη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. και η αντίδραση μας σε περίπτωση υλοποιήσεως της απόφασης θα είναι αντίδραση απόγνωσης με απρόβλεπτες συνέπειες.
Παρακαλώ όπως γίνει δεκτή η πρόταση μου και να κοινοποιηθεί τόσο στον Δήμαρχο του δήμου Μακρακώμης όσο και στον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στους Αρχηγούς των άλλων συνδυασμών.

                             Γραμμένη 14 Φεβρουαρίου 2011   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο καθένας φέρειτην ευθύνη των λεγομένων του. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται αμέσως.